Waarom hebben wij in Keulen geen wachttijden?
In Nederland is het gezondheidssysteem niet meer gezond.
Nederland is daarmee niet alleen in de wereld. Misschien met uitzondering van de Scandinavische landen, bijv. Noorwegen, hebben alle systemen duidelijke zwakke plekken. Meestal gaat het om geld, de armen hebben geen of moeilijk toegang tot de zorg. Dat is in Nederland gelukkig niet zo, de zorg is voor iedereen gelijk. In Nederland is het probleem : de wachttijd op de zorg. De ervaren en goed opgeleide Nederlandse huisartsen zijn de eerste lijn, uitstekend georganiseerd en voorzien van goede richtlijnen. Zij hebben de taak in te schatten wanneer de volgende lijn tot inzet moet komen. En daar begint het systeem dan te stotteren.
Efficiëntie en flexibiliteit in onze gespecialiseerde praktijk in Keulen
Wil de hernia-pijn door afwachten niet verdwijnen, of is er uitval, dan is het van belang neurologisch onderzoek te doen en met een MRI de oorzaak in beeld te brengen. In het Nederlands systeem zijn dit meerdere stappen: afspraak bij de neuroloog, verwijzen naar radioloog, afspraak MRI, wachten op de uitslag en gesprek met neuroloog, eventueel verwijzen naar neurochirurg. Wat wij hier een paar regeltjes schrijven kan in werkelijkheid 3 tot 4 maanden duren. In Keulen duurt het 1 ochtend! Niet omdat wij zoveel sneller of anders werken, nee omdat we alles als tandwielen in elkaar laten grijpen. Perfect voorbereid via email of telefoon, de afspraken op elkaar afgestemd, radiologen die de scan gelijk verslaan en digitaal sturen. Aan het eind van de ochtend weten wij én de patiënt wat er aan de hand is en kunnen een behandelplan maken.
Expertise en groeiende mogelijkheden in Keulen voor rugoperaties
En dat is echt lang niet altijd opereren. Van alle (ook Duitse) patiënten, die we zien hoeven we maar ongeveer 15-20 % met een operatie te helpen. Dat is in Nederland ook zo, opereren alleen als het de beste weg is. Echter van neuroloog naar neurochirurg en dan naar de operatiekamer is in Nederland een hele lange weg. Wij zitten -gelukkig- niet in het Nederlandse systeem, dus kunnen wij niet beoordelen waarom het in Nederland een steeds langere weg wordt. Corona alleen kan het niet zijn, dat hadden we hier ook. Bij ons is de weg van MRI naar Operatiekamer binnen 24 uur mogelijk! Dat betekent dus dat in die gevallen waar een operatie de beste weg is, onze vraag aan de patiënt is: wanneer wenst u geopereerd te worden. En niet, we melden ons over een paar maanden als we een plekje hebben. Hoe kan dat? Flexibiliteit! Flexibele werktijden. Onze belangrijkste operatiedagen staan vast, dinsdag en donderdag in 2 OK’s. Ook staat min of meer vast dat we om 8.00 uur beginnen. We zijn pas klaar als de laatste patiënt geholpen is. Iedereen gaat daarin mee, de anesthesist, de recovery, de afdeling (sowieso 24/7). Dus de ene dag gaat het tot 16.00uur, de andere tot 20.00 uur. Nooit wordt er verschoven naar de volgende dag. Alleen zo voorkomen we een berg met „overhang“ ,die steeds hoger wordt en tot een wachttijd groeit. Het is zeker van belang dat wij helemaal gefocust zijn op rugoperaties, en alles kunnen plannen. Andere noodgevallen kennen we niet (verkeersongelukken en zo) maar ook in ziekenhuizen waar deze noodgevallen wel zijn, is het toch mogelijk de geplande ingrepen te organiseren. Ook van belang is de expertise bij het opereren, we doen echt niet alle mogelijke operaties. We doen daar waar we goed in zijn en waar de patiënt zo min mogelijk risico heeft, en dat doen we wel heel erg vaak! Meer dan 1200 hernia operaties per jaar. In heel Nederland zijn het er per jaar ongeveer 10.000. Wij zijn ervan overtuigd dat niemand in Nederland blij is met deze wachttijden. Het blijkt echter heel moeilijk te zijn hier iets aan te veranderen. Gelukkig zijn wij nog lang niet aan de grens van onze mogelijkheden gekomen. Stap-voor-stap komen er operatiedagen, operatieassistentes, anesthesisten en specialisten bij.
Wachttijden gaan er bij ons dus niet komen.