Hernia
Wat is een hernia?
Leer alles over lumbale hernia, de symptomen, oorzaken en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.
Wat is een Hernia?
Een lumbale hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de lage rug. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering).
De meest voorkomende hernia´s liggen tussen de 4e en de 5e lendenwervel (L4/5) en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5/S1). Op deze niveaus treden 90% van alle hernia´s op, de overige 10% bevinden zich op het niveau daarboven.
Niet elke hernia is ernstig of hoeft behandeld te worden; alleen wanneer de hernia op een zenuw drukt, veroorzaakt deze klachten en pas dan moet men over behandeling nadenken.
Een hernia kan juist wel optreden zonder rugpijn. De typische klacht van een hernia is pijn uitstralend in één been.
Hoe ontstaat een hernia?
Een lumbale hernia ontstaat wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug (lumbale wervelkolom) uit hun normale positie glijden of uitpuilen.
Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een acute hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.
Wat zijn de symptomen en hoe voelt dat?
Een van de meest voorkomende symptomen van een lumbale hernia is uitstralende pijn in een been. In de dagen of weken voorafgaand aan het begin van deze pijn kan er een periode van rugpijn zijn, maar dit is niet altijd het geval. De uitstralende pijn kan vergeleken worden met het elektrische tintelende gevoel dat je ervaart na het verkeerd stoten van je elleboog.
Sommigen beschrijven het als een brandend mes in de rug dat uitstraalt naar het been. Daarnaast kunnen gevoelloosheid, vreemde sensaties en tintelingen in het been optreden, vergelijkbaar met het gevoel van 'kriebelende mieren' of een 'slaap' gevoel. De situatie wordt nog ernstiger als de spieren hun kracht verliezen, waardoor je niet meer op je tenen of hielen kunt lopen of niet meer op een been kunt hurken.
Het is cruciaal om onmiddellijk te reageren als deze symptomen zich voordoen. Als je wacht tot je de controle over je urine of ontlasting verliest, kan het al te laat zijn.
Oorzaken van lumbale hernia
Een van de belangrijkste oorzaken van een hernia is de evolutie. Sinds we rechtop lopen, worden de tussenwervelschijven zwaarder belast. Een gedetailleerde uitleg is te vinden in de juli 2023 uitgave van "Nummer 1". Daarnaast spelen onderstaande onderdelen ook een rol bij het veroorzaken van een rughernia:
-
Veroudering: Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en zijn ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen.
-
Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en verhoogt het risico op een hernia.
-
Slechte houding: Langdurig zitten of een verkeerde houding kan extra druk op de wervelkolom uitoefenen en het risico op een hernia verhogen.
-
Zware lichamelijke inspanning: Tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen kan de druk op de wervelkolom verhogen en het risico op een hernia vergroten.
MRI met hernia L5/S1
Het belang van MRI bij de diagnose van een hernia
Voor de diagnose en specifieke behandeling van een hernia is een MRI noodzakelijk. Een hernia kan niet worden vastgesteld met een röntgenfoto. In tegenstelling tot röntgenstraling werkt een MRI met sterke magneten. Neem een moment om naar de bijgevoegde MRI-scan te kijken. Er is hier een hernia gevonden in een MRI. Het toont een hernia tussen L5 en S1 die naar achteren in het wervelkanaal drukt en op de zenuwen naar het been. De man op deze scan ervoer brandende pijn en tintelingen, die zich van zijn billen tot zijn linkerkleine teen uitstrekten. Als u vermoedt dat u een hernia heeft en u heeft nog geen MRI gehad, neem dan contact op met uw huisarts of direct met ons. We kunnen meestal binnen enkele dagen een MRI-afspraak voor u regelen en de beelden direct na de afspraak met u bespreken.
Er zijn verschillende behandelingsopties voor lumbale hernia's, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Het kan u flink uit het veld slaan. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties om u te helpen uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te herstellen. In onze uitgebreide gids kunt u meer lezen over deze opties:
-
Conservatieve behandelingen: deze omvatten medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, wortelblokkades en fysiotherapie voor het versterken van de spieren en verbeteren van de houding, wortelblokkade om de pijn te verlichten en manuele therapie voor het verbeteren van de wervelkolom functie.
-
Chirurgische behandelingen: als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kunnen chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn, zoals een hernia operatie. Een veelvoorkomende procedure is de 3D - Microdiscectomie, een minimaal invasieve chirurgische ingreep waarbij de hernia en soms een klein deel van de beschadigde tussenwervelschijf wordt verwijderd om druk op de zenuw te verlichten.
Lees hier meer over de conservatieve en chirurgische behandelingsmogelijkheden van lumbale hernia's.
Precisie en expertise: Dr. Ehl voert een wortelblokkade uit onder CT-controle
geen wachttijd
wervelkolom specialist
Hernia weg heeft al meer dan 21.000 operaties met succes uitgevoerd. Jaarlijks worden door ons team meer dan 1300 wervelkolomoperaties gedaan.
minimaal invasive operatie
Veelgestelde vragen over hernia
Hoe kom je van een hernia af?
Met geduld, meestal.
Duurt het té lang, is het té pijnlijk of is er uitval, dan gaat het met een hernia operatie sneller.
Wat mag je niet doen als je een hernia hebt?
Als je een hernia hebt, mag je alles doen dat de pijn niet verergert. Vermijd bewegingen en belastingen die de pijn versterken.
Kan een hernia gevaarlijk zijn?
Vrijwel nooit, heel soms zijn ze zo groot dat er zenuwen of ruggemerg te zeer bekneld worden en er uitval komt. Wacht in dit geval niet, maar neem direct contact op met een specialist.
Wat is de beste pijnstiller bij een hernia?
Stapsgewijs opbouwen zover als nodig. Beginnend met paracetamol en NSAID's (zoals voltaren, ibuprofen). Overweeg pas daarna sterkere pijnstillers zoals morfine, zoals Tramadol of Oxycodon. Let op: morfine kan snel verslavend werken.
Hoe wordt een hernia gediagnosticeerd?
Om een hernia met zekerheid te kunnen diagnosticeren, is een MRI nodig. In sommige gevallen, zoals bij patiënten met een pacemaker, kan een MRI echter ongeschikt of gevaarlijk zijn. Als dit niet mogelijk is, kan een CT-scan een alternatief bieden. Een röntgenfoto is niet voldoende om een hernia te diagnosticeren.
Is een operatie altijd nodig voor een hernia?
Nee, meestal is een operatie niet nodig bij een hernia. Het lichaam probeert de hernia zelf op te lossen en uit te drogen. Alleen als dit niet voldoende is of als de klachten te groot worden, zou een operatie overwogen moeten worden.
Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek
Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 21.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan
Hernia operatie ervaringen van onze patiënten
9,6 uit 10 (>300 waarderingen)
Pijnvrij in drie stappen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.
Hernia's in de halswervelkolom, ook wel cervicale hernia's of nekhernia's genoemd, zijn een veelvoorkomende oorzaak van nek-, schouder- en armpijn.