Na uw operatie: algemene richtlijnen
Als u bij ons bent geopereerd, ontvangt u individuele instructies over hoe u zich na de operatie moet gedragen. Ter oriëntatie hebben we hier enkele algemene gedragsrichtlijnen samengevat na een operatie aan een hernia of een stenose in de lage rug.
Direct na de operatie
Op de dag van de operatie moet u de eerste 5 uur liggen, eerst op uw rug. Deze compressie helpt het risico op nabloeding te verminderen. Als u naar het toilet moet, is dit uiteraard mogelijk. Vraag echter een van onze verpleegkundigen om u te begeleiden. Na een narcose kan het zijn dat uw circulatie nog niet helemaal in orde is.
De dag na de operatie
Na een afsluitend gesprek met onze specialtisten mag u de terugreis als passagier beginnen; zelf autorijden of alleen reizen met de trein mag niet.
De dag na de operatie mag u elk uur opstaan. Doe dit ongeveer 5-10 minuten, het is belangrijk dat u nog steeds ongeveer 50 minuten per uur ligt om de belasting op uw wervelkolom te verminderen. U mag ook even gaan zitten, maar staan en liggen hebben de voorkeur.
De reis naar huis
Op de terugweg ontspant u op de passagiersstoel. Deze moet ver naar achteren staan, net als een ligstoel in de tuin. Bij een langere reis naar huis, stop dan elk uur en loop een paar minuten of drink een kopje koffie bij een wegrestaurant.
Douchen
U mag 24 uur na de operatie voor het eerst kort douchen. Laat tijdens uw korte douche de pleister op de wond en vervang deze direct daarna. Er moet altijd een droge en schone pleister op uw wond zijn.
Koelen
In de eerste dagen mag u uw rug elk uur koelen met een koelelement (er moet altijd een handdoek of iets dergelijks tussen het koelelement en uw huid zijn).
Verder verloop
Twee dagen na de operatie gaat u voor controle naar uw huisarts of de verwijzende arts. Deze krijgt het medische verslag en begeleidt de nabehandeling, wanneer nodig ook in overleg met onze specialisten. U mag natuurlijk zelf te allen tijde telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen!
We hebben algemene adviezen voor nazorg voor de verschillende operaties samengevat:
Beweging in de dagen na de operatie
Op de tweede dag na de operatie moet u elk uur 15-20 minuten uit bed komen, lopen, staan, bewegen, en nog 40 minuten per uur liggen. U mag een fles water dragen en ook uw mobiele telefoon, iemand anders mag voorlopig een krat water dragen. Op de derde dag bent u al 30 minuten per uur uit bed. Op de vierde dag 40 minuten en zo verder. Na een week kunt u in de huiselijke omgeving alweer deelnemen aan het leven, maar u moet naar uw rug luisteren: als u merkt dat deze een pauze wil, neem dan deze pauze en ga even liggen.
Na 10 - 12 dagen kan de huisarts uw hechtingen verwijderen. Afhankelijk van de operatie en de toestand van uw huid gebruiken we verschillende hechttechnieken. Over het algemeen sluiten we uw wond in drie lagen, de spierfascie wordt in de diepte aan elkaar genaaid. U kunt deze hechtingen niet zien en meestal ook niet voelen. Ze lossen in de komende maanden vanzelf op.
Het onderhuidse weefsel wordt gesloten met de tweede hechtlaag. Deze hechtingen kunt u ook niet zien, maar u kunt soms kleine bobbeltjes onder de huid voelen, die na 1 tot 3 maanden verdwijnen als de hechtingen vanzelf oplossen. De derde laag zorgt ervoor dat de oppervlakkige huidlagen op elkaar liggen. We doen dit met dunne blauwe hechting. De blauwe hechtingen moeten na 10-12 dagen volledig worden verwijderd.
Terug naar sport
Fietsen is de eerste sport naar een microscopische hernia operatie die je weer kunt beoefenen. Na ongeveer 2 weken kun je hier langzaam mee beginnen. Je moet je vooral veilig voelen bij het op- en afstappen en het in het begin niet overdrijven. Rustig rechtop zitten en een vlakke rit naar de bakker is een goed begin. Als dit goed gaat, kun je dit langzaam uitbouwen. Mountainbiketochten of racefietsroutes moet je in de eerste 6 weken nog vermijden.
​
Zwemmen en sauna en dergelijke natte sporten mag je na volledige genezing van de wond en 2 weken na verwijdering van de hechtingen weer beginnen.
Ook hier geldt:
niet overdrijven en langzaam beginnen!
​
Joggen kan na ongeveer 8 weken langzaam worden opgestart. Let op goede dempende schoenen en een prettige ondergrond, een bospad is beter dan asfalt. Begin langzaam en bouw langzamer op.
​
Contactsporten en sporten waarbij iemand probeert je te verwonden: voetbal, boksen, rugby en dergelijke, moet je in de eerste 3 maanden niet eens over nadenken.
​
Als u nog vragen heeft over uw individuele verloop, kunt u altijd contact met ons opnemen!