Hernia en sport
Welke sport kun je met een hernia doen? Welke sport kun je na een hernia operatie doen? Waar moet je op letten? Wat mag je met een hernia niet doen?
Kan door sporten een hernia ontstaan?
Dat is heel onwaarschijnlijk, de meeste sporten zijn goed voor de rug en de spieren. Sporten waarbij er erg veel druk op de tussenwervelschijf komt, zoals gewichtheffen zijn minder goed. De spieren, vooral sterke opgewarmde spieren zijn bij het sporten belangrijk om de rug te beschermen en te ondersteunen. Plotselinge draaibewegingen zijn stress voor tussenwervelschijven. Toch gaat deze schijf meestal niet gelijk kapot. Een tussenwervelschijf kan veel hebben. Het is het herhaalde verkeerd belasten dat op de duur tot een hernia kan leiden. Natuurlijk blijft dan het laatste moment in herinnering, alle vorige belastingen hebben er echter mede toe bij gedragen.
Zijn er sporten die slecht voor de rug zijn?
Er is maar 1 sport die echt slecht voor de rug is : geen sport! Elke beweging heeft spieren nodig, spieren worden sterker met elke beweging. Sterke spieren beschermen de wervelkolom en de tussenwervelschijven. Het maakt dus niet uit welke sport. Elke sport die met verstand, goede opwarming en vooral met plezier gedaan wordt is goed voor de rug!
Wat is de beste sport voor de rug?
Mensen die nog geen rugklachten hebben mogen elke sport doen. Het beste is een allround sport, waarbij alle spieren aan de beurt komen. Eénzijdige bewegingen bij sport zijn minder goed. Zorg dan naast de sport voor een compensatie en krachtiger maken van de andere spiergroepen. Vergeet ook de cardio niet. Het is belangrijk dat het hart regelmatig flink moet pompen. Het hele lichaam eens goed met zuurstofrijk bloed verzorgen. Ná het sporten ook nog aan de spieren en de rug denken. Spieren worden korter door het aanspannen, ook de rugspieren. Dat trekt dus de wervels naar elkaar toe en zet druk op de tussenwervelschijven. Rekken en strekken is heel belangrijk. Na het rennen, strekt iedereen zijn hamstrings. Vergeet na elke sport niet de rug ook even te strekken. Recht staan en diep inademen, lang worden probeer met het hoofd aan de douchekop te komen. Wel ontspannen, niet krampachtig.
Mag je met een hernia sporten?
Je mag- ook met een hernia- alles doen wat het lichaam toelaat. Alles wat niet meer pijn doet. Je voelt vanzelf welke houdingen en bewegingen goed zijn. Elke hernia is anders. Bij veel hernia’s is zwemmen aangenaam, maar er zijn ook bepaalde hernia’s waarbij dat juist extra pijnlijk is. Dan niet doen! Meestal is fietsen, ondanks een -lage rug- hernia goed te doen en aangenaam. Bij een nek-hernia lukt dat alleen op een “holland-fiets” en niet op een racefiets of mountainbike. Fietsen is voor de lage rug aangenaam omdat door de wat ronde houding naar voren toe, er meer ruimte voor de zenuwen komt. Daarentegen zijn sport waar de rug hol gemaakt moet worden vaak onangenaam. (Opslag bij tennis bijvoorbeeld). Dus ook al is er bij jou een hernia geconstateerd, mág sport en bewegen. Voorwaarde is dat tijdens en ook er na de hernia niet meer pijn doet. Probeer het uit.
Hernia en fietsen
Fietsen is voor de lage rug een ideale houding. De rug is wat gekromd en steunt met de handen op het stuur. Je zit op het zadel en als de weg niet al te hobbelig of, of de fiets vering heeft, zijn er geen schokken in de rug. De tussenwervelschijven en de gewrichtjes laten de zenuwen veel plaats. Een uitstekende manier om te bewegen en fit te blijven.
Stenose en fietsen
Mense die een stenose hebben, kunnen de zenuwen in het zenuwkanaal niet lange naast elkaar laten bewegen. Op de fiets zit de rug rustig, hoeft niet veel te bewegen. De benen bewegen, de rug niet. De houding op de fiets geeft heel veel plaats in het zenuwkanaal. Op die manier worden de reserves gemobiliseerd en kan er toch beweging plaatsvinden.
Hernia en Tennis
Tennis is een geliefde sport, vaak gekozen door mensen van diverse leeftijden. Bij tennis is het essentieel om een techniek te vinden die bij uw lichaam past, niet noodzakelijk de techniek die als 'perfect' wordt beschouwd. U speelt voor het plezier, niet voor de Grand Slam-titels. Tennis vereist stabiliteit in de benen en draaibewegingen met de rug. Het overstreken van de rug, zoals bij de normale opslag, kan problematisch zijn bij hernia. Het kan raadzaam zijn om uw opslag van onderen uit te voeren. Als u ouder wordt en pas echt tijd vindt om te tennissen, kan het draaien uitdagender worden. Forceer het niet, maar richt u op het goed raken van de bal. Precisie telt meer dan kracht. Geniet van het spel en de beweging, meer dan van de uitslag.
Na een microscopische hernia operatie kunt u zeker terugkeren naar het tennisveld. Werk eerst aan uw algehele conditie. Begin na ongeveer 4 weken met wat lichtere sessies. Vermijd het te snel weer beginnen met krachtige opslagen en overweeg de opslag van onderen. Warm goed op met enkele rekoefeningen voordat u begint. Focus op de richting van uw slag, niet op de kracht. Het puntenspel wordt vaak beslist bij het net, niet bij de service. En vermijd spelen onder extreem koude omstandigheden!
Tennis na een hernia-operatie
Hernia en Golf
Golf is een heel populaire sport, zeker op wat oudere leeftijd. Het is met golf verstandig om een techniek te ontwikkelen, die bi uw lichaam past. Dat is niet percé de techniek, die de Pro voor de beste houdt. U wilt plezier aan golf hebben, niet met de AugustaMasters meedoen. Golfen betekent een stabiele stand van de benen, en dan een draai in de rug maken. Dat is – jong geleerd- in een soepel lijf geen probleem. Op de leeftijd echter waarop veel mensen pas de tijd hebben om te golfen, lukt die draai niet meer. Ga het niet forceren. Probeer op uw eigen manier de bal netjes te raken. De richting is belangrijker dan de afstand. En heb plezier en het mooie landschap belangrijker dan het handicap.
Golfen na een hernia operatie
U mag zeker na een 3D - microscopische hernia operatie weer gaan golfen. Bouw eerst de algemene conditie weer op. Begin na een week of 6 met een 9-holes. En dan vooral niet de hele tijd de bag schuin achter u aan slepen. Neem een buggy. En vooral NIET eerst even een paar emmertjes op de driving range slaan. Dat is funest. Doe wat rek-en-strek oefeningen om op te worden. De afslag moet niet lang zijn, de richting is belangrijker. De score wordt gemaakt met het putten, niet met de afslag. Ga niet op een bevroren baan beginnen!
Mag ik na een microscopische hernia operatie weer sporten?
Natuurlijk mag dat. Geef het lichaam even tijd maar begin dan toch weer snel met sporten. Vooral de sporten waar er geen direct contact is kunnen na een paar weken weer begonnen worden.
Er zijn 3 stappen:
Ten eerste weer zelf wat conditie opbouwen. Niet zo zeer door de operatie, maar door de hernia tevoren is er meestal veel verloren gegaan. Ga weer fietsen, buiten of op de ergometer. Ga op het loopband, zwevend, niet vallend. Door het zelf op te bouwen kun je precie aanvoelen hoe veel weer kan.
Ten tweede bij sporten waarbij er doelen bereikt moeten worden, of een tegenstander meedoet, is de volgende stap, zonder competitie samen de bewegingen te doen. Elkaar een balletje toespelen, geen wedstrijd.
De derde stap komt pas als je weer helemaal fit bent en je lichaam weer spontaan alles kan. Dan pas komen de de contactsporten. Het gevecht lijf-aan-lijf komt pas als je er weer helemaal klaar voor bent.
Pijnvrij in drie stappen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.
Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek
Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.
wervelkolom specialist