Hechtingen verwijderen
na lage rug hernia of stenose operatie
Na 10-12 dagen kan de huisarts uw hechtingen verwijderen. Afhankelijk van de operatie en de toestand van uw huid gebruiken we verschillende hechttechnieken. Over het algemeen sluiten we uw wond in drie lagen, de spierfascie wordt in de diepte aan elkaar genaaid. U kunt deze hechtingen niet zien en meestal ook niet voelen. Ze lossen in de komende maanden vanzelf op.
Het onderhuidse weefsel wordt gesloten met de tweede hechtlaag. Deze hechtingen kunt u ook niet zien, maar u kunt soms kleine bobbeltjes onder de huid voelen, die na 1 tot 3 maanden verdwijnen als de hechtingen vanzelf oplossen. De derde laag zorgt ervoor dat de oppervlakkige huidlagen aan elkaar liggen. We doen dit met dunne blauwe hechting. De blauwe hechtingen moeten na 10-12 dagen volledig worden verwijderd.
We hechten meestal in een doorlopende lijn. U ziet boven en onder de wond een knoop met een kleine lus. In uw huid zijn deze met elkaar verbonden. De huisarts zal de wond en de hechtingen desinfecteren, en met een pincet een lus optillen en onder de knoop snijden. Vervolgens kan aan de tweede knoop met de andere lus getrokken worden en komt de rest van de hechting mee naar buiten. Let op: knip niet beide knopen door, want dan blijft de rest van de hechting in de wond zitten. De blauwe gladde hechtingen lossen niet vanzelf op.
doorlopende hechting
1. Boven en onder de wond ziet u een knoop met een klein lusje, die onder de huid met elkaar verbonden zijn.
​
2. De arts desinfecteert de wond en de hechtingen.
3. Met een pincet tilt de arts een lusje op en snijdt onder de knoop door.
​
4. Vervolgens kan er aan de tweede knoop met het andere lusje getrokken worden om de rest van de hechting naar buiten te halen.
5. Let op dat u niet beide knopen doorknipt, anders blijft er een deel van de hechting in de wond achter. De gladde blauwe hechtingen lossen niet vanzelf op.
Donati-hechting
Er is nog een andere methode waarbij de bovenste huidlagen werden gesloten. Deze wordt de Donati-hechting genoemd. Hierbij worden meestal 3 afzonderlijke knopen gemaakt. Deze zijn niet met elkaar verbonden en moeten afzonderlijk worden verwijderd.
1. Bij deze methode worden meestal 3 afzonderlijke knopen gemaakt.
​
2. Deze knopen zijn niet met elkaar verbonden.
3. De arts desinfecteert de wond en de hechtingen.
​
4. Met een scalpel ook met een schaar snijdt de arts de hechting door (zie afbeelding).
5. Met een pincet pakt de dokter de hechting bij de knoop en trekt de hele hechting eruit.
​
6. Deze stappen worden herhaald voor elke knop totdat ze allemaal zijn verwijderd.