top of page

Hernia L4-L5

Wat is een hernia L4-L5 en wat kunt u eraan doen? Waarom ontstaat er vaak een hernia in de lage rug op het niveau L4-L5? Wat zijn de symptomen en welke klachten geeft een hernia L4-L5? Lees alles over hernia L4-L5 en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven.

MRI hernia L4/L5

Wat is een hernia L4-L5?

De lage rug heeft bij de meeste mensen 5 losse wervels, die via tussenwervelschijven en gewrichtjes verbonden zijn. Onder de lage rug komt het staartbeen. Dit zit vast in het bekken met de SI-gewrichten. De overgang tussen lage beweeglijke rug en staartbeen/bekken is net  als elk ander scharnier stevig belast. Meestal komt er eerst een hernia of slijtage bij L5/S1. Dan wordt het werk verschoven naar de schijf erboven L4/L5. Deze kan dan de druk niet meer houden en er komt een stukje van de kern uit en druk tegen de zenuw. Een hernia L4-L5 is dus het uittreden van een stuk van de kern van de 1-na-laatste tussenwervelschijf van de lage rug. Een hernia L4-L5 is een veelvoorkomende hernia in de lage rug op het niveau L4-L5.

Hoe ontstaat een hernia L4/L5?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

MRI met hernia L4/5

Hoe ziet een hernia L4/5 eruit in een MRI?

Naar aanleiding van een MRI-onderzoek voor rugklachten kun je op de scan de wervels zien als stenen die op elkaar gestapeld zijn. Tussen de wervels zie je de tussenwervelschijven, zoals de voegen tussen de stenen. Hebben wij een hernia gevonden op de MRI? Dan is deze hernia duidelijk zichtbaar tussen de voorlaatste en de laatste wervel. Het lijkt alsof de voeg tussen de stenen naar achteren puilt. Helaas drukt de hernia vaak op de zenuwen. Dit kan hevige klachten/symptomen veroorzaken.

Hernia L4-L5 gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Hernia L4-L5 symptomen: uitstraling in been

Bij een hernia L4-L5 ervaart men vaak pijn of uitstraling aan de achterzijde van het dijbeen, die doortrekt naar de zijde van het scheenbeen. De hernia L4-L5 symptomen kunnen variëren per individu, gebaseerd op de omvang en positie van de hernia en de druk op de aangrenzende zenuwen. Enkele gangbare klachten zijn:

  1. Pijn in de lage onderrug. Vaak de eerste klacht die mensen opmerken. 

  2. Pijn in het been. De pijn kan uitstralen van de lage rug naar de achterzijde van het dijbeen en soms naar de buitenkant van het onderbeen, afhankelijk van welke zenuwwortel het meest bekneld is. Deze uitstralende pijn wordt vaak omschreven als een scherpe, brandende of stekende pijn.

  3. Tintelingen of een doof gevoel. In het verloop van de zenuw en de pijn voelt u soms tintelingen of wordt de huid dof. Ook lijkt het wel eens alsof er water overheen loopt.

  4. Spierzwakte. De hier voorkomende spieruitval is de bekende klapvoet. Met lopen wil de voet niet meer mee omhoog komen en klapt met elke stap op de grond.

Hernia L4-L5 klaapfoet
Dr. Cedric Simons met hernia

Waarom krijgt niet iedereen een hernia bij L4/L5?

We belasten toch allemaal onze lage ruge een leven lang. Waarom krijgt niet iedereen dan een hernia in de overgang tussen lage rug en staartbeen? De gebruikelijke manier waarop een tussenwervelschijf werkt is: in rust, liggend water aanzuigen (osmose) en bij belasting, staan, zitten en tillen, dat water er wat uitpersen. Dit op- en af-zwellen doet de kern (nucleus). De elastieke ring eromheen, houdt de kern op zijn plek. Natuurlijk komt er dan ook druk op deze ring. Wat gebeurt er in de loop van het leven? De kern redt het nietmeer al het water dat eruit gedrukt wordt elke keer weer op te vullen. De kern droogt dus uit, en verliest aan volume. Daarom zijn we allemaal ’s avonds een stukje kleiner dan ’s morgens. En in de loop van het leven worden we daardoor kleiner. Bij de meeste mensen dus komt het niet tot een hernia omdat de hoeveelheid, indrogend kernmaterial door de ook wat ouder wordende elastieke ring nog net binnen gehouden kan worden.

Hernia met L5 compressie

zowel een hernia L4/5 als een laterale hernia L5/S1 kunnen druk uitoefenen op de L5 zenuw. Vaak, maar niet altijd, veroorzaakt dit rugpijn, maar meestal straalt het grootste deel van de pijn via de bil uit naar het been. De L5 zenuw loopt over de bil naar het achterste deel van de zijkant van de dij en naar de buitenkant van het scheenbeen, dan naar de bovenkant van de voet tot aan de grote teen. Soms nog verdere tenen. De L5 zenuw stuurt verschillende spieren aan, de belangrijkste is de tibialis anterior, die de voet optilt. Als de L5 zenuw veel druk krijgt door een hernia, kan men een "klapvoet" ontwikkelen. Hierbij is men niet meer in staat om de tenen omhoog te houden tijdens het lopen, waardoor deze sneller op de grond kletsen.

hernia L5 dermatom_edited.png

Een hernia L4/L5!
Wat is eraan te doen?

Een hernia tussen de vierde (L4) en de vijfde lendenwervel (L5) drukt tegen de zenuw die achterlangs in het been tot in de voet en de grote teen gaat. Veel hernia’s gaan vanzelf weg door indrogen, resorptie. Echter niet allemaal en soms duurt het te lang. Of is de pijn te erg? Dan kunnen we door middel van een hernia operatie helpen. Met onze 3D-microscopie techniek maken we een kleine opening aan de rug en halen de hernia eruit.

Wirbelsäule farbe_edited_edited_edited_e

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia L4-L5

Hoe raak je een hernia L4-5 kwijt?

Gewoonlijk met wat geduld, meestal.

Als de pijn te intens wordt, te lang aanhoudt of als er sprake is van uitval, kan een operatie aan de hernia L4-5 een snellere oplossing bieden.

Wat moet je vermijden als je een hernia L4-5 hebt?

Bij een hernia L4-5 kun je alles ondernemen zolang het de pijn niet verergert. Het is belangrijk om activiteiten of belastingen die de pijn intensiveren te mijden.

Is een hernia L4-5 potentieel risicovol?

Bijna nooit, maar in zeldzame gevallen kan de hernia zo groot zijn dat zenuwen te sterk bekneld raken. In zo'n situatie dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Welke pijnstiller is het meest effectief voor een hernia L4-5?

Het is aan te raden om stap voor stap de pijnmedicatie op te voeren. Start met paracetamol en NSAID's (denk aan voltaren, ibuprofen). Pas in een later stadium kun je sterkere pijnstillers zoals Tramadol of Oxycodon overwegen. Let wel: middelen met morfine kunnen verslavend zijn.

Hoe wordt een hernia L4-5 vastgesteld?

Om met zekerheid een hernia L4-5 te bepalen, is een MRI-scan vereist. In bepaalde situaties, zoals bij patiënten met een pacemaker, kan een MRI niet toepasbaar of risicovol zijn. Een CT-scan kan in dat geval uitkomst bieden. Een röntgenfoto alleen volstaat niet voor de diagnose van een hernia.

Is chirurgische ingreep altijd vereist bij een hernia L4-5?

Niet altijd. In veel gevallen zal het lichaam proberen de hernia L4-5 zelf te herstellen. Pas wanneer dit niet effectief blijkt of de symptomen te belastend worden, kan een operatieve ingreep in overweging worden genomen.

Waar pijn bij hernia L4-L5?

Bij een hernia van deze schijf staat meestal de zenuw L5 onder druk en dat zorgt voor pijn en uitstraling daarvan. Deze zenuw loopt samen met een aantal andere, gebundeld als Ischias, door de bil. Ook verder door het bovenbeen, ietwat meer naar de buitenkant. Bij de knie draait dan de pijn naar de voorkant, naar de zijkant van het scheenbeen en dan naar de rug van de voet. Soms zelf tot aan de grote teen.

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Martijn Van Gemerden

"Ik zie het helemaal zitten om er het komend jaar weer wat moois van te maken. Het aanmodderen met zo een grote hernia, dat had ik achteraf nooit gewild."

Claudia De Boer

"Ben geopereerd en toen ik wakker werd, eigenlijk direct geen pjn meer in mijn been. Kon weer normaal lopen. En ik voelde mij ook weer helemaal fit."

bottom of page