top of page

Wat is een stenose bij L5/S1?

Wat zijn de signalen van een stenose tussen L5 en S1? Kunnen mijn klachten duiden op een opkomende stenose bij L5/S1 in de onderrug? Zou een stenose op het niveau van L5/S1 de oorzaak kunnen zijn van deze klachten? Hoe gaat u te werk bij een lumbale stenose op L5-S1? Hier krijgt u alle informatie die u nodig heeft over een stenose bij L5/S1.

Wat is een stenose bij L5-S1?

De zenuwen verlaten aan het einde van de borstwervels het ruggenmerg en bewegen zich als fijne draadjes door de lumbale regio. Het zenuwkanaal vormt een driehoekige tunnel waarbinnen de zenuwcluster ligt. Deze cluster is gevuld met zenuwen en het (hersen-)vocht, beter bekend als liquor. Onze ruggengraat is beweeglijk; we draaien, strekken, fietsen, zwemmen en beoefenen golf. Het spreekt voor zich dat de zenuwen bewegingsvrijheid vereisen om te voorkomen dat ze onder spanning komen te staan. De zenuwen zweven in de liquor en worden door deze substantie omsloten, waardoor ze flexibel kunnen bewegen. Lopen, een constante activiteit, vereist dat zenuwen genoeg bewegingsruimte hebben. Helaas verliest het zenuwkanaal in de wervelkolom na verloop van tijd zijn initiële capaciteit. Bovendien varieert de aangeboren omvang van de zenuwcluster. Vanwege condities zoals artrose van de facetgewrichten kan er botgroei optreden, waardoor het kanaal vernauwt.

hernia lage rug klachten

Door bijvoorbeeld arthrose van de kleine wervelgewrichtjes, groeit er bot bij en slipt het kanaal dicht. Ook kan door hoogteverlies van de tussenwervelschijf de band aan de achterzijde van het zenuwkanaal gaan vouwen, wat de diameter verkleint. In eerste instantie merkt u niets, omdat de reservevloeistof, de liquor, wat verschuift. Dit is onschadelijk zolang de vloeistof kan circuleren. Echter, als de vernauwing toeneemt, spreken we van een stenose. En als de stenose zo ernstig is dat er geen liquor meer rond de zenuwen zit, dan ontstaan er specifieke problemen.

Stenose symptomen:
aan welke klachten herkent u een stenose L5-S1?

Blijft u lekker achter de geraniums zitten en loopt alleen van het kastje naar de muur, dan gebeurt er niets. Doet u alles met de fiets, dan gaat het ook probleemloos. Gaat u echter graag een stuk wandelen, dan merkt u dat de loopafstand steeds korter wordt. 

hernia klachten verlammingen spieren vermoeidheid beenen

Bij het lopen en wanneer er onvoldoende bewegingsruimte is voor de zenuwen, kan er een opstuwing of zwelling optreden. Dit beperkt de bloedcirculatie naar de zenuwen. Door deze zwelling hebben de zenuwen extra ruimte nodig, maar deze is er niet. Hierdoor kunnen de zenuwen de benen niet meer adequaat besturen. Het voelt alsof je benen loodzwaar zijn. Je zult al snel ontdekken dat een kort moment van stilstaan en lichtjes buigen wat soelaas biedt. Leunen op een boodschappenkarretje kan ook verlichtend werken. Echter, naarmate de tijd vordert, verergert het probleem, je kunt steeds kortere afstanden lopen en de bekende trucjes zijn niet meer effectief. Het wordt dan raadzaam om met een MRI te onderzoeken of er daadwerkelijk een stenose aanwezig is en te overwegen of deze onder de microscoop verwijderd kan worden.

Waarom lijkt een stenose op een etalage-ziekte?

De term 'etalage-ziekte' komt voort uit het feit dat mensen bij elke etalage even moeten stoppen om op adem te komen. Als het de "verkeerde" etalage is, kan dit opmerkelijk zijn. Er zijn twee mogelijke oorzaken: een stenose van het zenuwkanaal en een vernauwing van de bloedvaten. Beide aandoeningen treden vaak op bij ouderen, dus het is belangrijk om te bepalen welke van de twee bij u de klachten veroorzaakt. De stenose in de rug kan mechanisch worden beïnvloed door de houding aan te passen. Door de rug te ronden en te buigen, ontstaat er iets meer ruimte in het zenuwkanaal. Deze houding heeft echter geen invloed op een vernauwing van de bloedvaten in de lies of benen. Als u niet ver kunt lopen, maar wel een behoorlijke afstand kunt fietsen (ook op de hometrainer), is het waarschijnlijk dat de stenose in de rug zit. Als fietsen ook problematisch is, overweeg dan een onderzoek naar de bloedvaten.

AdobeStock_184928952_edited.jpg

Is de winkelwagen uw nieuwe beste vriend?

Hoe is en stenose op te lossen?

Bij een stenose van de lumbale wervelkolom is de doorsnede van het zenuwkanaal onvoldoende om de zenuwen onbelemmerd te laten bewegen. Op een MRI verschijnt de dwarsdoorsnede niet langer als een op zijn punt staande driehoek, maar eerder als de vorm van een hoofdletter T. Vanaf de zijkant bekeken, zijn de zenuwen niet meer vrij en recht georiënteerd, omgeven door heldere vloeistof. Ze lijken verdicht, staan gespannen onder de locatie van de stenose en kronkelen er boven. Gedurende een operatie, uitgevoerd onder volledige verdoving met een microscoop, wordt de artrose verwijderd. Met delicate boortjes halen we overtollig bot weg en dik weefsel wordt zorgvuldig met pincetten verwijderd. Deze handeling wordt uitgevoerd waar het noodzakelijk is, om zo min mogelijk littekenvorming te veroorzaken. Na afloop van de operatie observeren we de zenuwbuis, die synchroon met de hartslag en ademhalingsbewegingen beweegt. Dit bevestigt dat het vocht weer onbelemmerd rond de zenuwen circuleert en dat ze zich opnieuw aanpassen aan de bewegingen van het lichaam.

waarderingen

9,6 uit 10 (>300 waarderingen)

ga naar Zorgkaart Nederland

18 juli 2023

aanrader kan het iedereen aan bevelen

"Zeer snelle behandeling maandag gebeld dinsdag MRI scan geweldige uitleg ging met vakantie kreeg een injectie om de hernia pijn te verlichten bij terugkomst na 2 weken direct opgenomen om kliniek in Keulen geweldige ervaring hotel lag er tegenover fijne artsen geweldige kliniek snelle verpleging lieten je niet lang liggen na de operatie volgende dag naar huis allles even goed geregeld na behandeling in Rijswijk goed in een woord aanrader kan het iedereen aan bevelen"

Hernia-weg: de experts voor uw stenose

rugarts hernia klachten DresSimons

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van stenosen van rug en nek.

Pijnvrij in drie stappen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze stenosespecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

bottom of page